Wandelschoenen onderhoud

Een wandelschoen blijft nooit uit zichzelf mooi. Door gebruik, vocht, modder en stof droogt het leer uit, gaan de membraben verstopt zitten en wordt de kleur dof. Door goed en tijdig de schoenen te onderhouden gaan ze jaren langer mee, maar elke schoen heeft zijn eigen manier van onderhouden. Hieronder vindt je veel tips en informatie. bij twijfel kan je ook altijd in de winkel langs komen.

Hoe maak ik mijn wandelschoenen schoon na elke wandeling? Het is het beste om je wandelschoenen direct na elk gebruik schoon te maken. Gebruik een harde borstel om de zolen te reinigen en om de modder tussen het profiel te verwijderen. Gebruik een zachte borstel voor het leer (of ander materiaal) van de schoenen. Als je schoenen erg vuil zijn, spoel ze dan af onder lauw stromend water en gebruik bij voorkeur een speciale reiniger. Als je net terugkomt van een stevige wandeling door regen en modder, haal dan de binnenzooltjes uit je schoenen en laat ze eerst opdrogen, zodat je de modder er later gemakkelijker af kunt borstelen. Wees voorzichtig met de stiksels en haakjes van de veters, want dit zijn gevoelige plekken van je wandelschoenen en vereisen een zachte aanpak. Borstel hier dus niet te ruw overheen, of gebruik een oude tandenborstel om langs de veterhaakjes te gaan.

Wandelschoenen onderhouden & poetsen, zo doen we dat:

 

Om je wandelschoenen grondig te onderhouden en hun levensduur te verlengen, volg je deze stappen:

  1. Altijd eerst je schoenen reinigen: Voordat je grondiger onderhoud uitvoert, zorg ervoor dat je schoenen schoon zijn, zowel aan de binnen- als buitenkant. Verwijder de veters voor je begint.

  2. Reinig de buitenkant: Gebruik een speciaal reinigingsproduct van Nikwax of Collonil om modder en vuil te verwijderen. Deze reinigers elimineren niet alleen vuil, maar ook onaangename geurtjes en behouden de ademende eigenschappen van je schoenen.

  3. Binnenkant schoonmaken: Als je waterdichte schoenen met Gore-Tex of een ander membraan hebt, is het belangrijk om ook de binnenkant schoon te houden. Zoutkristallen en bacteriën kunnen geurtjes veroorzaken en de ventilatie belemmeren. Gebruik hiervoor een vochtige doek, met een piep klein beetje schoonmaakmiddel van nikwax of collonil.

  4. Grondiger onderhoud: Voer dit grondige onderhoud elke twee tot zes maanden uit, afhankelijk van je gebruik. De benodigde producten variëren afhankelijk van het materiaal van je schoenen.

Door deze stappen te volgen, blijven je wandelschoenen in uitstekende conditie, behouden ze hun prestaties en gaan ze langer mee. Zo ben je altijd klaar voor je volgende avontuur in de natuur.


Simon Vonk    

 

Onze schoenmaker, Jan Rosa, maakt uw schoenen tot in de puntjes weer keurig. Deze ervaren schoenmaker uit Veen maakt al ruim 40 jaar schoenen in de Bommelerwaard en omstreken. Voor nieuwe zolen onder wandelschoenen, hielvoeringen of compleet nieuwe onderwerken draait hij zijn hand niet op. Daarbij zorgt hij ervoor dat alle oneffenheden ook netjes opgevuld zijn. Dus voor alle reparaties kan u uw schoenen bij ons achterlaten. Jan rosa zorgt binnen een week voor een keurig gerepareerde schoen.


Schoen controle & gratis poetsbeurt

In November 2023 bieden wij voor alle wandelschoenen een gratis APK aan. We reinigen de materialen, en geven ze de voeding die ze nodig hebben. Daarnaast geven we advies over de staat van de schoenen, de manier van onderhoud en eventueel mogelijke reparaties die uitgevoerd kunnen worden. Een mooi moment om even uw schoenen langs te brengen.


Simon Vonk  Wandelen in de regen

Wandelen in de regen is heerlijk!

Een wandeling in de regen is een verfrissende ervaring die je zintuigen tot leven brengt en je geest en lichaam opwekt. Het lijkt misschien vreemd om vrijwillig de regen in te stappen, maar de voordelen zijn talrijk en de ervaring is buitengewoon bevredigend.

Allereerst, de regen op je huid voelen is een verkwikkende sensatie. Het voelt als duizenden zachte kusjes van de natuur, die je zachtjes omhelzen en je zorgen wegspoelen. De druppels die op je gezicht vallen, brengen een gevoel van vernieuwing en verfrissing met zich mee.

Tijdens een regenwandeling hoor je de muziek van de natuur. Het getik van de regendruppels op bladeren en takken creëert een rustgevend geluid dat je meeneemt naar een andere wereld. Het is alsof de regen de wereld om je heen in een zachte melodie hult.

De geur van regen is een onmiskenbare sensatie. De aarde wordt tot leven gewekt door de regen en geeft een aardse geur af die diep inademt, waardoor je je verbonden voelt met de natuur en de cyclus van het leven.

Een regenwandeling biedt ook een visueel feest. De regendruppels op bladeren en bloemen creëren schitterende parels die de schoonheid van de natuur benadrukken. De wereld lijkt intenser van kleur en levendiger tijdens een regenbui.

Bovendien is een wandeling in de regen een oefening in mindfulness. Terwijl je de druppels op je huid voelt en de geluiden van de natuur hoort, ben je volledig in het moment. Het is een kans om stress en zorgen achter te laten en gewoon te zijn.

Last but not least, een wandeling in de regen versterkt je immuunsysteem en geeft je lichaam een boost. De frisse lucht en de negatieve ionen in de regen helpen bij het ontgiften en herstellen van je lichaam.

Kortom, een wandeling in de regen is revitaliserend op meerdere niveaus. Het verbindt je met de natuur, kalmeert je geest, versterkt je lichaam en laat je de schoonheid van eenvoudige momenten waarderen. Dus, de volgende keer dat de regen valt, overweeg dan om naar buiten te stappen en deze verkwikkende ervaring te omarmen. Het zal je zeker verfrist en levendiger achterlaten.

Wandelen door modder en gras, goed voorbereid is dat geen probleem!

Eens op een zonnige zaterdagmiddag besloot Emma om een wandeling te maken in het prachtige platteland. Ze hield van de rust en de frisse lucht die ze daar vond. Deze keer koos ze voor een schilderachtige route die door een uitgestrekt weiland leidde.

Terwijl ze haar waterdichte wandelschoenen aantrok, glimlachte ze tevreden. Ze wist dat deze schoenen haar trouwe metgezellen waren voor avonturen als deze. Het weer was al een tijdje wisselvallig geweest, en ze had gehoord dat het pad door het weiland behoorlijk modderig kon zijn.

Emma begon haar wandeling en al snel bevond ze zich te midden van een zee van groen gras. De zon scheen helder aan de hemel en een licht briesje speelde met de grassprieten. Het gevoel van het zachte gras onder haar voeten was heerlijk, maar al snel veranderde het landschap.

Naarmate ze dieper het weiland in liep, begon de grond zachter en natter te worden. De regen van de afgelopen dagen had zijn tol geëist. Emma keek naar beneden en zag de eerste tekenen van modder opdoemen.

Dankzij haar waterdichte schoenen maakte Emma zich geen zorgen. Ze stapte zelfverzekerd door de modderplassen en voelde hoe de schoenen haar voeten droog en warm hielden. Het was een geruststellend gevoel, wetende dat haar wandelschoenen haar bescherming boden tegen de natte en modderige ondergrond.

Terwijl ze verder liep, bewonderde Emma de prachtige omgeving om haar heen. Vogels floten vrolijk, en ze zag bloemen in alle kleuren van de regenboog. Ze voelde zich volledig één met de natuur en genoot van elk moment.

Na een paar uur bereikte Emma het einde van het weiland, haar waterdichte schoenen hadden hun waarde bewezen. Ze keek naar haar schoenen en glimlachte opnieuw, dankbaar voor de bescherming die ze hadden geboden. Terugkijkend op haar avontuur wist ze dat ze altijd kon vertrouwen op haar betrouwbare wandelschoenen, of ze nu door het gras of door de modder liep. Ze keerde terug naar huis, moe maar vol vreugde, wetende dat de natuur altijd nieuwe avonturen te bieden had.

Gore- tex waarom is dit zo belangrijk en hoe werkt het?

Gore-Tex is een revolutionair materiaal dat veel wordt gebruikt in wandelschoenen vanwege zijn uitzonderlijke eigenschappen. Het werkt op een slimme en effectieve manier om je voeten droog en comfortabel te houden tijdens avontuurlijke wandelingen.

Gore-Tex is een ademend membraan dat is ontworpen om waterdicht te zijn, maar tegelijkertijd vocht en zweet van binnen naar buiten te laten ontsnappen. Het membraan bestaat uit microscopisch kleine poriën die kleiner zijn dan waterdruppels, maar groter dan waterdampmoleculen. Dit betekent dat water van buitenaf niet kan binnendringen, terwijl waterdamp van binnenuit gemakkelijk kan ontsnappen. Dit ademend vermogen is van cruciaal belang om te voorkomen dat je voeten oververhit raken en zweet zich ophoopt, wat ongemak en blaarvorming kan veroorzaken tijdens lange wandelingen.

Het gebruik van Gore-Tex in wandelschoenen is van groot belang omdat het je voeten beschermt tegen nat worden in regenachtige omstandigheden en door modderige paden. Droge voeten zijn essentieel om comfortabel te blijven en blaarvorming te voorkomen. Bovendien biedt Gore-Tex bescherming tegen water zonder dat dit ten koste gaat van de luchtdoorlatendheid, wat bijdraagt aan het algemene comfort van de wandelschoenen.

De duurzaamheid van Gore-Tex is ook een belangrijke reden waarom het zo waardevol is in wandelschoenen. Het membraan is bestand tegen slijtage en behoudt zijn waterdichte eigenschappen zelfs na herhaaldelijk gebruik in ruwe omgevingen.

Kortom, Gore-Tex is van vitaal belang in wandelschoenen vanwege zijn vermogen om water buiten te houden, terwijl het vocht van binnenuit afvoert, waardoor je voeten droog en comfortabel blijven tijdens lange tochten. Het biedt bescherming, ademend vermogen en duurzaamheid, waardoor wandelaars kunnen genieten van de natuur zonder zich zorgen te hoeven maken over natte voeten.

In de wereld van wandelschoenen zijn er verschillende categorieën om aan de diverse behoeften van avonturiers te voldoen. Laten we eens kijken naar de categorieën A, A/B en B en welke avonturen ze mogelijk maken.

Categorie A: Licht en Comfortabel

Voor degenen die graag korte afstanden lopen, zowel op zachte ondergronden als op verharde wegen, is er categorie A. Deze schoenen zijn licht en comfortabel, ideaal voor ontspannen wandelingen in het park of op vakantie. Ze bieden voldoende ondersteuning en grip om je voeten gelukkig te houden tijdens eenvoudige wandelingen. Met categorie A-schoenen kun je genieten van de natuur zonder je druk te maken over zware uitrusting.

Categorie A/B: Veelzijdig en Avontuurlijk

Voor de avonturiers die variatie zoeken, bieden categorie A/B-schoenen de perfecte oplossing. Deze allround wandelschoenen zijn geschikt voor een breed scala aan omgevingen en activiteiten. Of je nu op vakantie bent, een dagwandeling maakt in de natuur, of gewoon de stad verkent, ze zijn geschikt voor alles. Categorie A/B-schoenen bieden een goede balans tussen comfort, ondersteuning en duurzaamheid, waardoor ze ideaal zijn voor veelzijdige reizigers.

Categorie B: Stevig en Duurzaam

Voor degenen die graag het ruige terrein verkennen en lange afstanden willen afleggen, zijn categorie B-schoenen de juiste keuze. Deze stevige en duurzame wandelschoenen zijn ontworpen voor ruige omstandigheden en bieden uitstekende stabiliteit en bescherming. Of je nu bergpaden bewandelt of langeafstandstochten maakt, categorie B-schoenen laten je niet in de steek. Ze zijn gebouwd om de elementen te weerstaan en je voeten te beschermen tijdens de meest veeleisende avonturen.

Ongeacht welke categorie je kiest, het belangrijkste is dat je schoenen hebt die bij jouw activiteiten passen. Of het nu een ontspannen wandeling, een veelzijdig avontuur of een ruige trektocht is, met de juiste wandelschoenen ben je klaar om de wereld te verkennen.

Gaiters, de ongeprezen helden van outdooruitrusting, hebben een opmerkelijke manier om je wandelingen in hoog gras en natte omstandigheden te transformeren. Deze eenvoudige maar effectieve accessoires wikkelen zich om je schoenen en onderbenen en creëren een beschermende barrière.

Terwijl je je waagt in met dauw bedekte weiden of door modderige paden ploetert, beschermen gaiters je voeten tegen vocht en vuil. Ze houden je schoenen en onderbenen droog en voorkomen dat nat gras en modder je schoenen inloopt. Met elke stap voel je de zekerheid van droogte en comfort.

Gaiters stelen misschien niet de show, maar ze zorgen ervoor dat je voeten de droog en warm blijven tijdens je avonturen in de buitenlucht.

Selectie schoenonderhoud

 

Wij werken op dit moment met 2 merken schoen en outdoor onderhoud. In de basis bestaat dit uit Colonill en  Nikwax.

Waarom wij nikwax aanbevelen bij schoen en kleding onderhoud.

Nikwax streeft ernaar om het plezier van het buitenleven te maximaliseren met minimale milieueffecten, daarom hebben we nooit schadelijke chemicaliën gebruikt in onze op water gebaseerde producten. Sinds onze oprichting door Nick Brown in 1977 hebben we altijd een cultuur van transparantie en openbare controle rond PFC's gesteund, lang voordat ze op de veiligheidsradar van de wereld stonden. In de blog van deze maand duiken we in wat deze giftige fluorokoolwaterstoffen zijn en waarom we ons er allemaal zorgen over zouden moeten maken.

Wat zijn PFC's? PFC's is de naam die wordt gegeven aan de brede familie van producten die perfluorverbindingen worden genoemd: door de mens gemaakte stoffen die gekoppelde koolstof- en fluoratomen bevatten (ze worden ook PFAS genoemd, wat staat voor polyfluoralkylstoffen). De chemische binding tussen koolstof en fluor is een van de sterkste in de organische chemie, wat het zeer aantrekkelijk maakt voor gebruik in verschillende industrieën. PFC's kunnen voorkomen in allerlei producten, van tapijten en kleding tot voedselverpakkingen en persoonlijke verzorgingsproducten, en blusmiddelen. Ze zijn uitstekend in het afstoten van oliën en water en zijn bijvoorbeeld veel gebruikt in antiaanbakpannen en in buitensportkleding als duurzame waterafstotende coating.

Waarom zijn PFC's zo problematisch? Ondanks hun vele nuttige toepassingen zijn het juist hun (chemische) afstotende eigenschappen die PFC's zo gevaarlijk maken. De sterke binding tussen koolstof en fluor is persistent en kan duizenden jaren duren om af te breken - als het al afbreekt. Als gevolg hiervan worden PFC's vaak 'altijd-durende chemicaliën' genoemd. Deze altijd-durende chemicaliën zijn aantoonbaar schadelijk voor het milieu en onze gezondheid, daarom heeft Nikwax, als een buitensportmerk, ze nooit opgenomen in onze reinigings- en waterdichte producten.

Letterlijk duizenden stoffen vallen onder de PFC-categorie en lekken het milieu binnen via industriële luchtemissies en afvalwaterlozing, maar ook via behandelde huishoudelijke goederen die in vuilnisbelten terechtkomen. Sommige PFC's kunnen ook gemakkelijk door de bodem en het water reizen, waardoor het risico op verontreiniging van grondwater toeneemt. Omdat ze zo langzaam afbreken, zal in de loop van de tijd de hoeveelheid PFC's in het milieu toenemen en zich ophopen in gewassen en vee, wat betekent dat mensen ook het risico lopen ze binnen te krijgen. In het Verenigd Koninkrijk heeft de Environment Agency* uitgebreid bewijs gevonden van PFC's in grondwater, rivieren en kustwateren, wat heeft geleid tot grootschalige verontreiniging van ons zoetwater en zeeleven. Vroeg bewijs suggereert zelfs dat het schade kan toebrengen aan het menselijke immuunsysteem en de vruchtbaarheid kan beïnvloeden, en je kunt hier meer over leren door naar de PFC-pagina op onze website te kijken.

Hoe helpt Nikwax om het verschil te maken? Het is duidelijk dat we allemaal bewust moeten zijn van de keuzes die we maken. Meer dan 45 jaar geleden kozen we ervoor om schone chemie boven snelle PFC-oplossingen te stellen, waardoor onze nazorgproducten altijd veilig zijn voor gebruik in huis en altijd veilig zijn voor het milieu:

  • Ze zijn PFC-vrij.
  • Ze zijn op waterbasis en breken af tot onschadelijke verbindingen.
  • Ze gebruiken geen aerosol-drijfgassen, die broeikasgassen bevatten.

Sinds 1977 zijn we wereldleiders in het leveren van hoogwaardige, maar milieuvriendelijke reinigings- en waterdichte producten voor buitenuitrusting, en we blijven toegewijd aan hun veiligheid voor vele jaren in de toekomst.