Pijnlijke scheenbenen tijdens het wandelen. Wat nu?

Door Outdoorspecialist – 19 oktober 2022 – Columns , Voetklachten

Een veel voorkomende blessure bij wandelaars en hardlopers is scheenbeenvliesontsteking, ook wel bekend als shin splints. Erg pijnlijk en heel vervelend voor iedere sporter. Maar wat is scheenbeenvliesontsteking of beter nog, wat kunnen we eraan doen om het te voorkomen of te genezen?


Shin Splints

Eigenlijk is shin splints een verzamelnaam voor meerdere blessures rondom het scheenbeen. Shin splints wordt in de medische wereld ook wel vaak Mediale Tibiale stress syndroom genoemd. Meestal gaat het bij shin splints om een ontsteking rondom het scheenbeen waarbij het scheenbeenvlies ontstoken is, veelal met overbelasting als hoofdoorzaak. Shin splints kenmerkt zich door een stekende pijn op het scheenbeen bij het lopen/hardlopen.

Symptomen

Wanneer je last hebt van scheenbeenvliesontsteking zijn er een aantal symptomen die je kunt ervaren. Meest zul je pijn ervaren aan het midden of onderste gedeelte van het onderbeen. Deze pijn wordt na belasting steeds vervelender soms zelfs met een opgezet onderbeen als gevolg. Over het algemeen zien we de volgende symptomen bij scheenbeenvliesontsteking:

1. Pijn aan het midden of onderste gedeelte van het onderbeen
2. Spier naar het scheenbeen is pijnlijk
3. Het scheenbeen is dikker
4. Tijdens het sporten, aanhoudende pijn
5. Uitstralende pijn richting knie en enkel. 

Oorzaken scheenbeenvliesontsteking

Scheenbeenvliesontsteking ontstaat vaak door overbelasting bij wandelaars en of hardlopers. Deze overbelasting kan een aantal oorzaken hebben.

Slechte demping van schoenen. Over het algemeen kun je zeggen dat wanneer men last heeft aan de voorof achterkant van het lichaam (scheenbeen, knie, kuit
 etc) dat je de oorzaak kan zoeken in slechte demping van de schoenen. Bij het landen van de voeten is de klap te groot waardoor de voorste scheenbeenspier te hard moet werken.

Verkeerde stand van de voet bij langdurige inspanning. Mensen met een instabiele voet hebben een grotere kans tot overbelasting van het scheenbeen. Zakt
jouw voet erg naar binnen en ben je een fanatieke wandelaar of hardloper dan is het zeker goed om eens een onderzoek te laten doen bij een sportpodoloog.

Slecht opgebouwde training. Ga je letterlijk te hard van stapel dan kan het zijn dat jouw scheenbenen de belasting niet aankunnen. De spier is simpelweg nog niet sterk genoeg. Heb je na een stevige wandeling of hardlooptraining gevoelige scheenbenen, pas dan op, de belasting kan te groot zijn geweest.

Scheenbeenvliesontsteking is goed te voorkomen, draag de juiste schoenen met voldoende demping, bouw je training goed op en neem niet te grote passen. Krijg je toch last dan kun je het volgende doen om snel te herstellen:
• Neem even rust en pas de intensiteit van je wandeling/training aan.
• Bij aanhoudende pijn kan shockwave-therapie helpen, een bezoek aan een fysiotherapeut kan hier opheldering bij geven.
• Compressiekousen; het dragen van compressiekousen zorgt ervoor dat de klappen die jouw scheenbenen te voorduren krijgen drastisch worden gereduceerd. Heb je last van jouw scheenbenen dan is het aanschaffen van een paar goede compressiekousen van bijvoorbeeld Bauerfeind absoluut het overwegen waard.
• Laat je schoenen beoordelen door een schoenexpert bij een van de outdoorspecialisten bij jou in de buurt en/of bezoek een sportpodoloog voor het aanmeten van ondersteunende zolen.

Deze column is geschreven door René Vos. Hij is sportpodoloog en geeft kundig advies bij de aanschaf van comfortabele sporten wandelschoenen.